home afdelingen personeel organisatie geschiedenis contact links
INLOGGEN
enkel voor medewerkers

ligging

jeugddorp weergeven op een grotere kaart
Een beetje geschiedenis van Jeugddorp…
In 1921 zorgde de jonge priester Ivo Cornelis, afkomstig uit Niel en priester te Mechelen voor het prille begin van de jongenstehuizen Ivo Cornelis. Op vraag van een stervende moeder besloot hij om haar twee kinderen bij hem in de pastorij op te vangen.

In de vele jaren nadien worden er steeds meer en meer jongens aan hem toevertrouwd. Het aantal kinderen groeit zo sterk dat Ivo Cornelis op zoek gaat naar andere huizen om de jongens in onder te brengen, en naar andere mensen om voor al deze kinderen te zorgen. In de jaren ’50 verblijven er al meer dan 100 kinderen op verschillende plaatsen: in Mechelen op de Wollemarkt, in Weelde, in Niel, in Genk, in Oosterweel, in St.- Stevens-Woluwe.

In 1951 werd in Bonheiden een vakantieverblijf gebouwd voor de kinderen van de jongenstehuizen. Hier brachten zij de vakantieperiodes door. In 1955 wordt er aan het vakantieverblijf ook een tehuis gebouwd, waar in september van dat jaar 40 jongens tussen 0 en 9 jaar komen wonen. Aan het tehuis is ook een schooltje verbonden voor kleuters en kinderen uit de eerste graad van de lagere school. Dit alles is gelegen in de Oude Molenstraat (waar nu de nr. 22-20-18-16 gelegen zijn.).

In 1960 wordt in De Bergen een nieuw huis gebouwd. Het was een studentenhuis voor jongens vanaf 12 jaar die nog schoollopend waren. De werkende jongens kwamen terecht in het jongenstehuis op de Wollemarkt in Mechelen.

Op 1 januari 1965 worden de verschillende jongenstehuizen Ivo Cornelis opgesplitst in verschillende V.Z.W.’s:

  • Vzw Jongenstehuis Ivo Cornelis te Mechelen
  • Vzw Jongenstehuis Ivo Cornelis te Turnhout.
  • Vzw Kinderdorp te Hoeilaart
  • Vzw Jeugddorp, stichting Ivo Cornelis, te Bonheiden.
Vanaf 1965 beslist de Raad van Beheer om de kinderen in familiaal verband en in kleine groepen op te vangen. Dit betekent dat er vanaf dan sprake is van enkele gezinnen met inwonende opvoeders. Zij hebben telkens 8 tot 10 kinderen in huis, zowel jongens, als meisjes.

Aan het eind van de jaren ’80 zijn er regelmatig veranderende visies op het werken binnen de Bijzondere Jeugdzorg. Jeugddorp start op 22 mei 1987 met een nieuwe leefgroep voor adolescente meisjes om daaraan tegemoet te komen: De Stroming.

Nadien volgen de veranderingen binnen Jeugddorp elkaar op. - In oktober 1997 start de leefgroep voor kleuters en lagere schoolkinderen Den Holleblok
- In 1999 wordt er een samenwerkingsverband afgesloten met een voorziening te Sint-Amands, Het Zonnehuis. Later zal deze voorziening van naam en van locatie veranderen. Het wordt De Passant te Puurs.
- In juni 2003 wordt een studiowerking opgericht voor adolescente meisjes vanaf 16 jaar: Studio 16.

Dit is het aanbod dat Jeugddorp vandaag de dag heeft.